FAVÖK 3,93 milyar TL, gelirler ise 40,56 milyar TL seviyesinde kaldı. Şirketin finansal performansının beklentilerin altında kalmasının temel nedeni, Coca-Cola İçecek operasyonlarındaki düşük FAVÖK marjı performansı oldu.
Piapiri yatırım hesabını hemen aç, piyasanın piri sen ol!
Hesap Aç
AEFES 4. Çeyrek 2024 Bilanço Özet
- Anadolu Efes’in konsolide satış hacmi yıllık bazda %8 arttı.
- Türkiye bira hacmi %0,9 artarken, uluslararası bira hacmi %10,9 büyüdü. Bu büyümede Rusya’daki düşük çift haneli artış etkili oldu.
- Gazlı içecek hacmi ise %7,3 arttı.
- Bira gelirleri yıllık bazda %12 artarak 17,9 milyar TL’ye yükseldi. Uluslararası bira gelirleri %14 artış gösterdi. Türkiye bira gelirleri %8,8 büyüyerek 5 milyar TL’ye ulaştı.
- Coca-Cola İçecek operasyonlarındaki gelir düşüşü, bira segmentindeki büyümeyi dengeledi ve toplam konsolide gelirlerin yatay kalmasına neden oldu.
FAVÖK Marjı ve Kârlılık Üzerindeki Etkiler
Anadolu Efes bilanço sonuçlarında öne çıkan başlıklardan biri de FAVÖK oldu. AEFES konsolide FAVÖK marjı, yıllık bazda 50 baz puan artarak %9,7’ye yükseldi.
Bira segmentindeki FAVÖK marjı 223 baz puan artarak %12,3 seviyesine çıkarken Coca-Cola İçecek’in FAVÖK marjı 150 baz puan düşerek %8 seviyesine geriledi. FAVÖK yıllık %6 artmasına rağmen, net kâr tarafında ciddi bir bozulma görüldü. Bunun temel sebepleri düşük parasal kazançlar ve yüksek vergi giderleri oldu.
Net borç çeyreklik bazda %14 artarak 4Ç24’te 688 milyon ABD dolarına yükseldi. Uluslararası bira operasyonları 770 milyon ABD doları net nakit taşırken Türkiye bira operasyonları 731 milyon ABD doları net borç ile kapandı. Bu durum, şirketin bölgesel faaliyetlerindeki dengesizlikleri ve finansal yükümlülükleri ortaya koyuyor.
Anadolu Efes 2025 Beklentileri ve Temettü Dağıtımı
Anadolu Efes, Rusya operasyonlarındaki mülkiyet belirsizliği nedeniyle 2025 yılı için bira segmentine ilişkin herhangi bir finansal öngörü paylaşmadı. Bu durum, şirketin gelecekteki büyüme planları açısından önemli bir belirsizlik yaratıyor ve yatırımcıların beklentilerini sınırlıyor.
AEFES, 27 Mayıs’ta 754 milyon TL temettü dağıtımını önerecek. Ancak bu rakam, piyasa beklentisi olan 1,3 milyar TL’nin oldukça altında kaldı. Hisse başına 1,274 TL temettü %0,7 temettü verimine karşılık geliyor. Beklentilerin altında kalan temettü dağıtımı, yatırımcılar açısından negatif bir gelişme olarak değerlendirilebilir.
Anadolu Efes (AEFES) Hisse Yorum ve Değerleme
AEFES hisseleri, 30 Aralık 2024’te AB InBev Efes B.V.’nin (Anadolu Efes ve AB InBev’in Rusya’daki %50-50 JV’si) mülkiyet haklarının geçici yönetime devredildiğinin açıklanmasının ardından %24 değer kaybetti.
Şirketin mevcut piyasa değeri göz önüne alındığında ve Coca-Cola İçecek’teki %50 pay düşüldüğünde Anadolu Efes’in bira operasyonlarının yalnızca 748 milyon ABD doları olarak fiyatlandığı görülüyor. Bu durum, daha önce Anadolu Efes’in %50 payını 860 milyon ABD doları olarak değerlendirilen Rusya operasyonlarının tamamen göz ardı edildiğini gösteriyor.
Mevcut değerleme seviyesinde aşağı yönlü riskin sınırlı olduğuna inanılmakla birlikte, mülkiyet konusunun olumlu şartlarla çözülüp çözülmeyeceği konusunda belirsizlik devam ediyor.
AEFES Hisse Öneri: ÜNLÜ & Co Araştırma Ekibi, AEFES hedef fiyat önerisini 274 TL seviyesinde tutmayı sürdürüyor.
Riskler
- Rusya operasyonlarına ilişkin mülkiyet belirsizliği, şirketin uzun vadeli görünümünü olumsuz etkileyebilir.
- Coca-Cola İçecek operasyonlarındaki düşük kârlılık, konsolide marjları baskı altında tutuyor.
- Piyasa beklentilerinin altında kalan temettü dağıtımı, yatırımcı ilgisini azaltabilir.
Potansiyeller
- Bira segmentindeki güçlü uluslararası büyüme, uzun vadeli gelir artışı için olumlu bir sinyal.
- Coca-Cola İçecek’teki toparlanma, toplam FAVÖK marjını destekleyebilir.
- Şirketin Rusya operasyonlarına dair olumlu bir çözüm üretmesi, hisse fiyatında güçlü bir yukarı yönlü hareketi tetikleyebilir.